Lekker puur, van de oorsprong
Tips voor het maken van je eigen moestuintje
Dat wellness, zintuigen en natuur alles met elkaar te maken hebben, ontdek je in onze resorts. Omringd door natuur en rust kun je bij ons genieten van verschillende sauna’s, baden en ligweiden. Oók bij het bereiden van jouw gerecht in onze restaurants kiezen we voor puur natuur. Onze chefs kiezen niet zomaar wat als ze op pad gaan. We weten precies waar alle ingrediënten vandaan komen: van heel dichtbij.
Zo kweken we bij onze resorts Thermen Bussloo én Thermen Bad Nieuweschans bijvoorbeeld kruiden in onze eigen kruidentuin. Niet alleen supervers, maar óók nog eens gezond én verantwoord. En, dat proef je!
Thuis genieten van de natuur?
Je eigen paprika’s, tomaten en peultjes verbouwen, zorgt niet alleen voor lekkere, gezonde en zelf geteelde groente in je pan, maar ook voor meer ontspanning in tijden van tegenslag en stress. Lekker in de buitenlucht, actief bezig zijn, een gezond kleurtje opdoen, afleiding zoeken én met je neus bovenop de kracht van de natuur: je ziet de groenten die je zelf zaait, ontspruiten, groeien en bloeien. Inspirerend, toch? En dus ook nog eens heel lekker en gezond!
In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je met je eigen moestuintje begint. Zodat jij binnenkort kan genieten van je zelf geteelde kruiden én groenten. Onze eerste tip? Kies vooral wat je ook écht lekker vindt. Want een bos wortels die je niet eens lust, dát is natuurlijk zonde.
Je eigen moestuin, wat heb je nodig?
Je hebt natuurlijk een aantal dingen nodig om een moestuin te starten. Waaronder, logisch maar heel belangrijk: een stuk grond of een aantal bakken met potgrond. Daarnaast heb je natuurlijk groente-, fruit- of kruidenzaden of -plantjes nodig. Deze plantjes hebben weer goede grond nodig om te groeien. En, zon, water en lucht. Uiteraard komt bij het werken in de moestuin ook tuingereedschap om de hoek kijken. Een spade om de grond te spitten en een schoffel om te schoffelen. Daar kom je al een heel eind mee! Ook handig is een handschepje om je kleine plantjes te poten of te verplaatsen én fijn zijn ook goede tuinhandschoenen…
Stap 1: plek en grond keuze
Op welke plek en grond ga je moestuinieren? Doe je dit in de tuin? Dan moet je weten wat voor grond je in de tuin hebt. Valt de grond makkelijk uit elkaar, dan heb je zanderige grond. Klontert het wat meer, dan is het klei. Veengrond zit weer tussen zand en klei in en is zwart/bruin van kleur. Of kies je er toch voor om een moestuinbak te maken? Oók dan is de aardemix van belang. Je houdt de grond van je moestuin gezond met wisselteelt, goede bemesting én genoeg water.
Stap 2: Keuze van de te kweken soorten
Neem als beginnende kweker niet te veel hooi op je vork en start met eenvoudige soorten groenten. Denk hierbij aan: tomaten, radijs, sla, courgette, rucola en komkommer. Kies de kruiden en groenten die je persoonlijk lekker vindt. Kruiden groeien over het algemeen eenvoudig en bijna altijd succesvol.
Stap 3: Opstart, verzorging, onderhoud & voeding
Opstarten: Verschillende zaden kun je uitplanten in de diverse potjes of in de volle grond. Ze hoeven maar 1 cm. diep geplant te worden. Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Kies dan voor voorgekweekte stekjes. Deze kun je kopen bij de meeste tuincentrums om de hoek. Let ook op de grootte van een volwassen plant. Een courgette plant wordt immers groter dan een radijs, houd hier dus rekening mee.
Verzorging en onderhoud: De grond waarin de zaden moeten kiemen en/of de stekjes moeten wortelen, dien je vochtig te houden. Zet de potjes achter het raam waar de temperatuur wat hoger is én ze zullen sneller kiemen. Je kunt ook vershoudfolie over de potjes spannen, zodat het wat gaat broeien en de zaden sneller zullen kiemen. Als de zaden opkomen, verwijder dan de folie of verpot de planten naar buiten.
Voeding: Geef na zes weken een klein beetje meststof, zodat de planten voldoende voeding hebben om vruchten te gaan zetten of blad te produceren. Tip: je kunt tijdens de groei ook lange houten vleesspiesjes gebruiken om de plant te ondersteunen.
Stap 4: Oogsten en genieten!
Yes! Het is je gelukt. De planten zijn volgroeid en kunnen gebruikt worden als verse kruiden en groenten. Heerlijk! Zoek lekkere recepten op waar je je groenten en kruiden voor kunt gebruiken, bijvoorbeeld in een verse groene salade, in een warm gerecht of maak er heerlijke verse muntthee van! Ps: Benieuwd naar heerlijke en gezonde recepten? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Geniet ervan!