Tips voor een gezonde slaaproutine!

Schud je kussen maar vast op, want met de volgende slaaptips wordt dromenland jouw nieuwe thuis…

Hectische dagen, een spannende tijd…

...hoe kom je dan rustig in slaap? En hoe word je uitgerust wakker? Door routine te maken van slaaprituelen die voor jou werken. Begin eens met de volgende tips!

#1 Ontwikkel een slaaproutine

Een slaaproutine is alles wat je doet in de ongeveer anderhalf uur voordat je gaat slapen en nadat je wakker wordt. Slaap je niet zo goed? Dan is het goed om je slaaprituelen eens onder de loep te nemen. En het fijne is: rituelen kun je jezelf aanleren, zo kun je je nachtrust dus positief beïnvloeden.

Voor het slapengaan:
Dit is jouw tijd. Richt de uurtjes voor het slapengaan in met vaste gewoonten en rituelen. Elke avond zo’n beetje dezelfde. Lees een boek, ruim je huis lichtjes op, dim het licht of trek een paar warme sokken aan. Doe je dit elke dag, dan herkent je lichaam dat het bijna bedtijd is.

Na het wakker worden:
Druk je wekker uit, blijf niet snoozen. Rek je eens lekker uit, stretch je spieren terwijl je nog ligt. Blijf zo lang mogelijk bij je telefoon uit de buurt, dat is - ook ongemerkt - een stressmachine. Doe een ademoefening, of maak yoga onderdeel van je ochtend. Zo start je je dag met een ontspannen gevoel.

#2 Ga bewust in de nachtstand

Laat de dag achter je, stap bewust de avond in. Je lichaam staat overdag continu in een alerte stand. Afspraken en deadlines, kinderen brengen en ophalen, boodschappen doen, sporten, keuzes maken… En dan natuurlijk je social media; Instagram, Facebook, WhatsApp. Het blauwe licht van je telefoon- en laptopscherm remt de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon melatonine, het stofje dat je nodig hebt om in- en door te slapen. Dus: schakel af en schakel uit. Doe dat zo’n twee uur voor bedtijd.

#3 Vaste tijden

Ritme en regelmaat, daar vaar je goed bij. ’s Avonds op een vaste tijd gaan slapen, ’s ochtend op een vaste tijd je wekker zetten. Je lichaam, je geest, je weerstand én je slaapritme zullen je dankbaar zijn. Je merkt het verschil al na een paar dagen: je valt sneller in slaap, wordt meer uitgerust wakker en je voelt je fitter tijdens de dag. Fijn!

 

#4 Wees lief voor je lijf

Wees lief en zacht voor je lijf. Die tip geldt natuurlijk altijd, maar maak het ook zéker onderdeel van je slaaproutine. Masseer je voeten of laat ze masseren door je lief. Vraag Google eens naar ‘voetreflexologie’, dat is een wereld op zich. Verrassend! 

#5 Experimenteer

Een korte meditatie brengt je tot rust en tot jezelf. Ga lekker zitten en focus op je ademhaling of ga liggen en maak in je hoofd een reis door je lichaam, geef even aandacht aan verschillende punten tussen je kruin en de topjes van je tenen. Langzame ontspanningsoefeningen doen ook wonderen. Zie het als kleine wellnessmomenten, speciaal voor jezelf.

Ieder mens is anders. Wat jij nodig hebt om heerlijk in slaap te vallen, door te slapen en uitgerust wakker te worden, dat voel je zelf het beste aan. Er bestaat dus ook geen ‘perfecte slaaproutine’. Daarom de tip: ga op ontdekking, experimenteer en ervaar. Je merkt vanzelf wat voor jou werkt.

Heb je zelf tips voor een goede slaaproutine? Wil je jouw slaapritueel delen? Laat het ons vooral weten via Facebook en/of Instagram , dan delen we het op een later moment met iedereen hier op Ontspannen bij je thuis!

Meer tips & trucs

Wil jij nog meer praktische tips & trucs voor rust en ontspanning?

bekijk alle tips & trucs

Oefeningen & Work-outs

Onze eigen experts helpen jou om thuis te ontspannen en lekkerder in je vel te zitten. Heel simpel, via onze praktische video’s.

bekijk de praktische video's

Ontspanningbijjethuis.nl is een initiatief van: